Niebezpieczne odchudzanie, czyli ukryte skutki popularnej diety

4 kwietnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zbliżająca się wiosna motywuje większość z nas do działania w drodze po utratę zbędnych kilogramów. Pierwszy krok, jaki najczęściej jest podejmowany, to poszukiwanie w internecie przepisu na „dietę cud”, która w krótkim czasie zapewni wysoki spadek masy ciała. Serwisy internetowe poświęcone tej tematyce, proponują bardzo wiele rozwiązań, z których zdecydowana większość prowadzi do zaburzeń funkcjonowania organizmu, rozwoju chorób przewlekłych w wyniku obciążenia narządów, oraz powrotu do wyjściowej masy ciała po krótkim czasie.
Dieta białkowa
Wśród najpopularniejszych diet alternatywnych, króluje w ostatnim czasie dieta Dukana. Jest to odchudzająca kuracja, która opiera się na bardzo wysokiej podaży białka, z równoczesnym ograniczeniem spożywanych wraz z dietą tłuszczów i węglowodanów. Szybko pojawiające się efekty, mimo iż są krótkotrwałe, motywują odchudzających się o dalszych działań i dają nadzieję na skuteczność tej metody. Podstawowe wskazówki, jakie przedstawia twórca diety, obejmują między innymi wysokie spożycie płynów, co argumentowane jest ich działaniem odchudzającym i oczyszczającym, podczas gdy prawdziwym powodem jest efekt nadmiernego obciążania nerek białkiem , które może prowadzić do trwałych zmian chorobowych w ich obrębie i próba opóźnienia tych skutków poprzez większe rozcieńczenie moczu. Nadmiar białka jest również przyczyną znacznego obciążenia wątroby, która jest kolejnym z narządów uczestniczących w metabolizmie tego składnika odżywczego.
Dieta ta obejmuje 4 etapy, które zdaniem autorów dzięki swojej systematyczności zapobiegają efektowi jojo. Większość osób stosujących ją wraca jednak po tym czasie do tradycyjnego odżywiania, tym samym zwiększając swoją masę ciała do jej poziomu sprzed odchudzania, a często nawet wyższego.
Zasady diety kontra potrzeby organizmu
Niedoborowe w diecie Dukana są podstawowe składniki takie jak węglowodany i tłuszcze. Węglowodany stanowią ważne źródło energii, szczególnie w postaci cukrów złożonych. Ich brak, powoduje korzystanie z zapasowych źródeł. Ważny w diecie jest także błonnik, który wspiera perystaltykę jelit, wspomaga namnażanie się korzystnej dla zdrowia mikroflory, wspiera odporność immunologiczną i wspomaga procesy odchudzania, poprzez wywoływanie uczucia sytości. dieta Dukana jest niedoborowa w ten składnik, co automatycznie może prowadzić do zaparć i związanego z nimi dyskomfortu. Ponadto wraz z produktami węglowodanowymi, dostarczamy do organizmu cenne składniki mineralne, takie jak magnez, żelazo, miedź, cynk, kobalt i mangan. Są one także źródłem witamin z grup B, które wspomagają wiele procesów biochemicznych w organizmie, w tym między innymi krwiotworzenie, przepływ impulsów nerwowych, czy pobudliwość mięśniową.
Tłuszcz wbrew pozorom jest również niezwykle istotnym składnikiem codziennej diety. Mowa tu przede wszystkim o wielonienasyconych kwasach tłuszczowych obecnych w olejach roślinnych, nasionach, orzechach i rybach morskich, które wspomagają regulację gospodarki lipidowej krwi, tym samym zapobiegając zaburzeniom cholesterolowym i rozwojowi niedokrwiennej choroby serca. Ich znaczący niedobór w diecie Dukana, może więc być przyczyną tych zaburzeń. Tłuszcze są ponadto niezbędne dla aktywności rozpuszczalnych w nich witamin: A, D, E i K.
Jak widać popularna „dieta cud”, zachwalana przez wielu jej zwolenników, nie jest ani skutecznym ani bezpiecznym narzędziem w walce ze zbędnymi kilogramami. Naukowcy z dziedziny żywienia zgodnie potwierdzają, że jedynym efektywnym i korzystnym dla zdrowia sposobem na odchudzanie, jest przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania, zmiana wadliwych nawyków żywieniowych i włączenie regularnej aktywności fizycznej. Ponadto wprowadzanie tych zmian stopniowo, pod okiem specjalisty dietetyka, jest gwarancją sukcesu i bezpieczeństwa zdrowotnego.

Roma Wojtewicz
Sylwia Wrzalska
www.dietlife.pl

Dietlife - Klinika Zdrowego Żywienia (jpg)