Szybkie ciasto z jednego jajka z dżemem

13 marca 2013, dodał: Marta Małecka
Artykuł zewnętrzny

Kiedy pierwszy raz sięgnęłam po ten przepis, byłam zdziwiona, że tak szybkie i łatwe ciasto może być aż tak smakowite i sycące. A jednak. Ciasto jest długotrwałe i zawsze mięciutkie w środku. Cudo;) Przepis znaleziony na stronie wielkiezarcie.pl

Polecam wszystkim, którzy mają niespodziewanych gości ;)

Składniki:

Szklanka cukru

Szklanka mleka

2 szklanki mąki

pół szklanki oleju

cukier waniliowy

jedno jajko

2 łyżki kakao

łyżeczka sody

3-4 łyżeczki dżemu (autorka poleca śliwkowy, jednak zrobiłam ostatnio z jeżynowym i jest wspaniały)

Wszystko razem wymieszać i wlać do wyłożonej masłem lub papierem do pieczenia blachy. Piec w 180 stopniach ok. 1. godziny (ale warto sprawdzić po 45 minutach patyczkiem, czy ciasto jeszcze się do niego przyklei). Wyłożyć do wystygnięcia i pilnować Łasuchów, by nie dotknęli zbyt ciepłego ciasta;)