Fantazja piernikowa – Piernik kętrzyński

14 lutego 2013, dodał: Lucynda
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

mąka pszenna,

cukier,

proszek mleczny odtłuszczony,

jaja w proszku,

środek spulchniający- wodorowęglan sodu,

przyprawa korzenna,

cykoria.

Sposób przygotowania (zgodnie z opisem na opakowaniu):

Zawartość opakowania wymieszać z wodą w ilości 1,5 szkl. (380ml)

Dodać 170 ml oleju (3/4 szklanki) i ponownie dokładnie wymieszać.

Ciasto wyłożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, odstawić na około 15 minut.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec około 45-60 minut.

Upieczone ciasto przekroiłam na 3 części. Pierwszą część ciasta posmarowałam dżemem morelowym, gdyż tylko tym dysponowałam (ale najlepiej nadaje się kwaskowaty) na dżem wyłożyłam warstwę kremu budyniowego (taki jak do karpatki) i przykryłam drugą częścią ciasta, następnie wyłożyłam na ciasto resztę kremu, a na krem galaretkę wiśniową, wierzch ciasta oblałam roztopioną czekoladą mleczną z odrobiną kakao. Jest przepyszny!

file1360832427