Fantazja piernikowa – Piernik kętrzyński

14 lutego 2013, dodał: Lucynda
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

mąka pszenna,

cukier,

proszek mleczny odtłuszczony,

jaja w proszku,

środek spulchniający- wodorowęglan sodu,

przyprawa korzenna,

cykoria.

Sposób przygotowania (zgodnie z opisem na opakowaniu):

Zawartość opakowania wymieszać z wodą w ilości 1,5 szkl. (380ml)

Dodać 170 ml oleju (3/4 szklanki) i ponownie dokładnie wymieszać.

Ciasto wyłożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, odstawić na około 15 minut.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec około 45-60 minut.

Upieczone ciasto przekroiłam na 3 części. Pierwszą część ciasta posmarowałam dżemem morelowym, gdyż tylko tym dysponowałam (ale najlepiej nadaje się kwaskowaty) na dżem wyłożyłam warstwę kremu budyniowego (taki jak do karpatki) i przykryłam drugą częścią ciasta, następnie wyłożyłam na ciasto resztę kremu, a na krem galaretkę wiśniową, wierzch ciasta oblałam roztopioną czekoladą mleczną z odrobiną kakao. Jest przepyszny!

file1360832427



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...