Dwukolorowy krem z łososiem
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
Krem ziemniaczany:
10-12 średniej wielkości ziemniaków
700ml wody
kostka rosołowa
2 liście laurowe
1 łyżeczka suszonych warzyw a la wegeta
pieprz, sól
Krem szpinakowy:
450g szpinaku mrożonego w „tafli”
700ml wody
kostka rosołowa
1 łyżeczka suszonych warzyw
3 ząbki czosnku
pieprz, sól
Dodatkowo:
300g łososia świeżego
liście szpinaku „baby” do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Krem ziemniaczany:
Do garnka wlewamy wodę, ziemniaki obieramy i kroimy na 4 części – wrzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe i gdy „wywar” będzie ciepły – dodajemy sól, pieprz, kostkę rosołową i suszone warzywa. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę blendujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Krem musi być bardzo gęsty!
Krem szpinakowy:
Szpinak mrożony wykładamy na talerz i podgrzewamy w mikrofali jakieś 4 minuty.
Do garnka wlewamy wodę, i dokładamy szpinak.
Gdy „wywar” jest ciepły dodajemy przyprawy i czosnek, chwilę gotujemy. Zupę blendujemy i ewentualnie doprawiamy. Krem musi być rzadszy od kremu ziemniaczanego!
Łosoś:
Skórę z łososia odkrawamy. Kroimy kilka cieniutkich i wąskich plastrów. Zwijamy je w „różyczki”, przekłuwamy wykałaczką i pieczemy w piekarniku jakieś 15minut – temperatura 180stopni.
Resztę łososia kroimy w drobno kostkę, i smażymy na patelni z odrobiną oliwy – ma się zarumienić.
SPOSÓB PODANIA:
Wersja „szklankowa”
Na dół szklanki wlewamy gęstszy krem – ziemniaczany.
Następnie krem szpinakowy nakładamy delikatnie łyżeczką, tak żeby kolory się nie pomieszały!
Na górę kładziemy liście świeżego szpinaku, na środku łososiową różyczkę.
Wersja na talerzu:
Kremy wlewamy do mniejszych naczyń – ja użyłam filiżanek – i równocześnie nalewamy na talerz – powoli! Zupę posypujemy łososiem i przyozdabiamy liśćmi szpinaku.