Brownies z orzechami, kawałkami czekolady i cukinią
Rozpływające się ustach brownies z orzechami, kawałkami czekolady i cukinią, której w ogóle nie czuć w smaku. Niskotłuszczowe i z razowej mąki – idealne dla dbających o figurę :).
Cukiniowe brownies /tortownica o śr. 23 cm/:
- szklanka mąki razowej
- 1/4 szklanki gorzkiego kakao
- trochę ponad 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki cukinii (startej na drobnych oczkach ze skrórką)
- 50 ml oleju roślinnego
- 1/2 szklanki orzechów włoskich + kilkanaście połówek do ozdoby
- tabliczka gorzkiej czekolady
- jajko
- 2 płaskie łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki cynamonu
W misce wymieszać jajko, olej i cukier. Dodać suche składniki (mąkę, kakao, sodę, sól, cynamon) i wymieszać do połączenia składników. Następnie połączyć ze startą cukinią, posienaką czekoladą (użyłam ok. 60 g) i posiekanymi orzechami. Przełożyć do silikonowej tortownicy (lub zwykłej, wyłożonej papierem lub natłuszczone) i ułożyć połówki orzechów. Piec w 180 stopniach przez 30-45 minut (patyczek wbity w ciasto nie powinien być oblepiony surowym ciastem, ale też nie całkiem suchy).
Po przestygnięciu polać (rozpuszczoną w kąpieli wodnej) pozostałą czekoladą.