Brownies z orzechami, kawałkami czekolady i cukinią

24 listopada 2012, dodał: Emma
Artykuł zewnętrzny

Rozpływające się ustach brownies z orzechami, kawałkami czekolady i cukinią, której w ogóle nie czuć w smaku. Niskotłuszczowe i z razowej mąki – idealne dla dbających o figurę :).

Cukiniowe brownies /tortownica o śr. 23 cm/:

  • szklanka mąki razowej
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • trochę ponad 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki cukinii (startej na drobnych oczkach ze skrórką)
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich + kilkanaście połówek do ozdoby
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • jajko
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

W misce wymieszać jajko, olej i cukier. Dodać suche składniki (mąkę, kakao, sodę, sól, cynamon) i wymieszać do połączenia składników. Następnie połączyć ze startą cukinią, posienaką czekoladą (użyłam ok. 60 g) i posiekanymi orzechami. Przełożyć do silikonowej tortownicy (lub zwykłej, wyłożonej papierem lub natłuszczone) i ułożyć połówki orzechów. Piec w 180 stopniach przez 30-45 minut (patyczek wbity w ciasto nie powinien być oblepiony surowym ciastem, ale też nie całkiem suchy).
Po przestygnięciu polać (rozpuszczoną w kąpieli wodnej) pozostałą czekoladą.

file1353753525



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...