Od kiedy moje życie nabrało znacznego przyśpieszenia, wszystkie dziedziny strasznie na tym ucierpiały. W szczególności sfera kulinarna, mimo, że ostatnio tak modna stała się dewiza slow food, trudno jest pogodzić bizneswoman zdrowe żywienie z możliwością szybkiego przygotowania smacznych posiłków.
Dlatego też zaczęłam usilnie poszukiwać możliwości połączenia metody szybkiego gotowania i nie zamęczania się w kuchni przy jednoczesnym zadowoleniu moich kubków smakowych.
Najlepszym rozwiązaniem było dla mnie skorzystanie ze sprawdzonych przepisów i porad jak radzić sobie z błyskawicznym przygotowaniem potraw. Właśnie w tym momencie trafiła się okazja do podejrzenia jak w kuchni radzi sobie Jamie Oliver, który wydał swoją książkę 30 Minut w kuchni wydawnictwa www.insignis.pl
Książka posiada twardą okładkę i 279 stron, jest naprawdę elegancko wydana i zawiera mnóstwo soczystych zdjęć potraw, od których aż cieknie ślinka. Jak pisze sam autor gwarantuje czytelnikowi, że pokaże jak w kilka minut wyczarować smaczne i pożywne dania. Zapewnia też, że szybkość nie musi oznaczać gorszej jakości dań, a potrzebne jest tylko kilka sztuczek i dobra organizacja aby sprostać temu zadaniu.
Faktycznie już na początku poradnika znajdziemy wiele praktycznych rad jak przygotować się pod kątem organizacyjnym w naszym miejscu przygotowywania potraw aby skrócić czas gotowania. Podana jest nawet lista wyposażenia kuchni, czyli taki niezbędnik przyrządów i naczyń. Potem zaczyna się przygoda ze wspaniałymi przepisami na nieskomplikowane dania, chociaż muszę przyznać, że niektóre z nich mnie zaskoczyły… W naszych czasach większość składników można jednak bez problemu dostać w delikatesach czy drogą internetową.
Jestem zachwycona niektórymi przepisami, mam je zaznaczone jako pierwsze do wykonania, a są to m.in:
- makaron z selerem
- owoce na ciepło z lodami
- kiełbaski w cieście
- pudding ryżowy
- szwedzkie klopsiki rybne
Książka zawiera właściwie zestaw przepisów na całe dania obiadowe, począwszy od przekąski czy przystawki a skończywszy na deserze. Każde danie obiadowe zaczyna się od podania składników oraz jak krok po kroku przyrządzić potrawę. Pokazano również co należy wykonywać w międzyczasie i to w bardzo szczegółowy sposób, ma to na celu absolutne wykorzystanie 30 minut jakie przeznaczamy na wykonanie potrawy.
Książka posiada niezwykle kolorowe zdjęcia, mistrzowsko wykonane ujęcia nasycone feerią barw, powodując, że od razu ogarnia człowieka wilczy apetyt!
Gorąco polecam książkę wydawnictwa www.insignis.pl