Pieczona ryba z warzywami
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- 3 ryby
- 1 por
- 2 marchewki
- 1 szczypior
- natka koperku
- natka pietruszki
- 1 pietruszka
- sól,pieprz
- 1 cytryna
- olej do smażenia
- sos
PRZYGOTOWANIE:
Ryby opłukać i osuszyć. Natrzeć solą,pieprzem oraz sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na 15 minut. Pora,marchewki,szczypior,natki przemyć. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę,cytrynę i pora pokroić na cieńsze plasterki. Ryby wyjąć z lodówki i włożyć w środek szczypiorek, odrobinę natki koperku i pietruszki,startą marchewkę oraz pokrojonego pora, pietruszkę i plaster cytryny. Nadziać wszystkie ryby. Blachę wysmarować olejem i przełożyć ryby. Obłożyć plastrami cytryny oraz resztą warzyw. Piec w piekarniku około 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu polać sosem.