Deser z kaszy manny
Artykuł zewnętrzny
- składniki na 3 porcje
2 szklanki mleka
1/2 szklanki kaszy manny
1/3 szklanki cukru
szczypta soli
cytryna
1 kiwi
2 banany
- przepis
Do naczynia nalewamy szklankę wody , wsypujemy kaszę mannę , mieszamy .Odstawiamy na godzinę aby napęczniała.
Kaszę zagotowujemy , wlewamy mleko , wsypujemy cukier i sól . Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając , gotujemy około 10 minutaż kasza będzie miękka . Zdejmujemy z ognia .
Cytrynę myjemy , przekrawamy na pół i wyciskamy sok do kaszy , mieszamy.
Odstawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszamy aby nie tworzył się kożuch.
Kaszę ubijamy mikserem , przekładamy do salaterek . Dekorujemy plastrami kiwi i bananów.