Zupa tajska z kurczakiem

2 października 2012, dodał: WINIARY
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Pomysł na… Tajską zupę z kurczakiem WINIARY– 1 sztuka

filet z kurczaka – 150g

mała cukinia – 1 sztuka

średnia marchewka – 1 sztuka

cebula dymka – 1 pęczek (ok. 20g)

Przygotowanie:

  1. Mięso opłucz i pokrój w kostkę (filet z kurczaka).
  2. Cukinię i marchewkę oczyść i pokrój w cienkie paski (cukinia, marchewka) .
  3. Zagotuj 0,75 litra wody, wrzuć pokrojone mięso (woda, filet z kurczaka).
  4. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
  5. Dodaj warzywa i gotuj przez 10 minut (cukinia, marchewka).
  6. Zawartość z większej saszetki rozprowadź w 0,25 litrze wody i wlej do wywaru z mięsem i warzywami (woda, Pomysł na… Tajską zupę z kurczakiem).
  7. Gotuj razem przez 5 minut.
  8. Pod koniec gotowania wsyp zawartość z mniejszej saszetki, dokładnie wymieszaj (Pomysł na… Tajską zupę z kurczakiem).
  9. Gotuj przez 1 minutę.
  10. Posiekaj dymkę (cebula dymka).
  11. Posyp dymką porcje zupy w talerzach (cebula, dymka).

Zupę tajską możesz przygotować z rybą lub krewetkami. A zamiast dymki dodać szpinak lub natkę kolendry. Cukinię możesz zastąpić kilkoma liśćmi kapusty pekińskiej.

Informacje o przepisie:

Liczba porcji: 4

Przygotowanie: 30 minut

file1349164354