Zupa tajska z kurczakiem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Pomysł na… Tajską zupę z kurczakiem WINIARY– 1 sztuka
filet z kurczaka – 150g
mała cukinia – 1 sztuka
średnia marchewka – 1 sztuka
cebula dymka – 1 pęczek (ok. 20g)
Przygotowanie:
- Mięso opłucz i pokrój w kostkę (filet z kurczaka).
- Cukinię i marchewkę oczyść i pokrój w cienkie paski (cukinia, marchewka) .
- Zagotuj 0,75 litra wody, wrzuć pokrojone mięso (woda, filet z kurczaka).
- Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
- Dodaj warzywa i gotuj przez 10 minut (cukinia, marchewka).
- Zawartość z większej saszetki rozprowadź w 0,25 litrze wody i wlej do wywaru z mięsem i warzywami (woda, Pomysł na… Tajską zupę z kurczakiem).
- Gotuj razem przez 5 minut.
- Pod koniec gotowania wsyp zawartość z mniejszej saszetki, dokładnie wymieszaj (Pomysł na… Tajską zupę z kurczakiem).
- Gotuj przez 1 minutę.
- Posiekaj dymkę (cebula dymka).
- Posyp dymką porcje zupy w talerzach (cebula, dymka).
Zupę tajską możesz przygotować z rybą lub krewetkami. A zamiast dymki dodać szpinak lub natkę kolendry. Cukinię możesz zastąpić kilkoma liśćmi kapusty pekińskiej.
Informacje o przepisie:
Liczba porcji: 4
Przygotowanie: 30 minut