Ciasto z dyni w białej czekoladzie
Dla wszystkich, którzy nie znają poznańskiej gwary – korbol = dynia:)
Składniki :
0.5 dyni – 250 ml musu z niej
200 g masła
szklanka cukru
opakowanie cukru waniliowego
skórka starta z mandarynek 2-3
3 jajka, oddzielić od razu żółtka od białek
2 ,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Na początek musimy przygotować mus z dyni, a żeby to zrobić musimy ją upiec. Piekarnik nagrzewamy na ok 180 – 190 ’ C . Dynię kroimy na duże kawałki – razem ze skórą. Usuwamy pestki. Kawałki układamy na blasze skórką do dołu i pieczemy ok 40 min. Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki o miksujemy na gładki mus. Odmierzamy ok 250 ml musu.
W czasie pieczenia się dyni, możemy już uszykować sobie tortownicę – śr 26 cm. Smarujemy ją masłem i wykładamy papierem.
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do ok 180 ’
Do średniego garnka wkładamy 1/3 kostki masła. Masło topimy na ogniu ciągle mieszając – nie rozgrzewamy masła! Do roztopionego masła dodajemy szklankę cukru i cukier waniliowy, mieszamy i odstawiamy z ognia do ostygnięcia.
Z musu z dyni
Mąkę należy przesiać do czystej miski dodając do niej proszek do pieczenia. W trzech partiach dodając mąkę do musu energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Delikatnie wszystko wymieszać łyżką.
Tak zrobioną masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Na małym ogniu roztopić tabliczkę białej czekolady, dodać do niej odstawione 0.5 szklanki musu i delikatnie mieszać. Po 10 min delikatnie polać ciasto polewą!:)
To naprawdę godne polecenia ciasto – rewelacyjne na jesienne wieczory:)
fot: redakcja