Ciasto z dyni w białej czekoladzie

23 września 2012, dodał: atawu
Artykuł zewnętrzny

Dla wszystkich, którzy nie znają poznańskiej gwary – korbol = dynia:)

Składniki :

0.5 dyni – 250 ml musu z niej

200 g masła

szklanka cukru

opakowanie cukru waniliowego

skórka starta z mandarynek 2-3

3 jajka, oddzielić od razu żółtka od białek

2 ,5 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Na początek musimy przygotować mus z dyni, a żeby to zrobić musimy ją upiec. Piekarnik nagrzewamy na ok 180 – 190 ’ C . Dynię kroimy na duże kawałki – razem ze skórą. Usuwamy pestki. Kawałki układamy na blasze skórką do dołu i pieczemy ok 40 min. Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki o miksujemy na gładki mus. Odmierzamy ok 250 ml musu.

W czasie pieczenia się dyni, możemy już uszykować sobie tortownicę – śr 26 cm. Smarujemy ją masłem i wykładamy papierem.

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nagrzewamy do ok 180 ’

Do średniego garnka wkładamy 1/3 kostki masła. Masło topimy na ogniu ciągle mieszając – nie rozgrzewamy masła! Do roztopionego masła dodajemy szklankę cukru i cukier waniliowy, mieszamy i odstawiamy z ognia do ostygnięcia.

Z musu z dyni odlewamy pół szklanki na polewę. Do ostudzonego masła z cukrem dodajemy  całą resztę musu z dyni i potartą skórkę z mandarynek i żółtka. Dokładnie wymieszać łyżką, bądź jak kto woli w mikserze.

Mąkę należy przesiać do czystej miski dodając do niej proszek do pieczenia. W trzech partiach dodając mąkę do musu energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Delikatnie wszystko wymieszać łyżką.

Tak zrobioną masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Na małym ogniu roztopić tabliczkę białej czekolady, dodać do niej odstawione 0.5 szklanki musu i delikatnie mieszać. Po 10 min delikatnie polać ciasto polewą!:)

To naprawdę godne polecenia ciasto – rewelacyjne na jesienne wieczory:)

fot: redakcja