Tarta z brokułem i czerwoną papryką

24 września 2012, dodał: Maria Anna Brzegowy
Artykuł zewnętrzny

Moja kolejna odsłona zdrowej tarty.  Gorąco polecam!

Będziecie potrzebować:
CIASTO (duża forma do tart):

  • jajko
  • pół kostki masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli (naprawdę płaska!)
  • 6 łyżeczek bardzo zimnej wody

NADZIENIE:

  • 2 jajka
  • 200 g śmietany 18%
  • ok. 100 ml mleka 3,2% (niecałe pół szklanki)
  • 100 startego na dużych oczkach sera żółtego
  • łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 18 ziaren kolorowego pieprzu
  • 2 szczypty soli
  • brokuł
  • pół czerwonej papryki

Wykonanie:
1) Brokuł obgotować kilka minut we wrzątku (bez soli!). Podzielić na małe różyczki, odsączyć (dokładnie!) na papierowych ręcznikach
2) Zagnieść dokładnie ciasto w elastyczną kulę, wstawić na paręnaście minut do lodówki do schłodzenia. Potem na wysypanej mąką stolnicy, rozwałkować na dość cienki placek, wyłożyć nim formę do tarty, nakłuć widelcem, poukładać na nim różyczki brokuła
3) Do wysokiego naczynia wlać śmietanę, mleko, starty ser, gałkę muszkatołową, zmielony (lub dokładnie ugnieciony) kolorowy pieprz, dwa całe jajka, 2 szczypty soli. Dokładnie wymieszać i taką mieszanką zalać tartę. Posypać pokrojoną w wąskie paski papryką
4) Piec ok. 30 minut (do zetnięcia i zrumienienia masy), w 200*C, na środkowej półce

SMACZNEGO :)

Post powstał we współpracy z portalem Uroda i Zdrowie oraz firmą Appetita