Makaron z białym serem na wytrawnie

21 września 2012, dodał: Maria Anna Brzegowy
Artykuł zewnętrzny

Alternatywa dla kobiecej wersji  makaronu ze słodkim serem – mężczyzna będzie zadowolony!

Będziecie potrzebować (na 2 osoby):

  • biały ser (twaróg) – dowolna ilość, zwykle kostka
  • pół cebuli
  • opakowanie zielonych oliwek (najlepiej z paprykowym wypełnieniem)
  • dowolny makaron
  • masło
  • śmietana 18% lub jogurt naturalny
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano

Wykonanie:
1) Twaróg rozdrabniamy w misce (ale niezbyt dokładnie – większe kawałki gdzieniegdzie, fajnie się prezentują)
2) Cebulę kroimy w wiórki, oliwki dzielimy wzdłuż i dodajemy do twarogu. Mieszamy
3) Solimy wedle upodobań (u mnie 2 szczypty), dodajemy pieprz (u mnie szczypta) i ok. 2-óch szczypt suszonego oregano
4) Ugotowany al’dente makaron (w osolonym wrzątku z dodatkiem tłuszczu) polewamy łyżką (ew. dwoma) roztopionego masła, na to nakładamy ser, robimy kleks ze śmietany na szczycie i podajemy na ciepło
Post powstał we współpracy z portalem Uroda i Zdrowie oraz firmą Appetita