Ciasto ze śliwkami i waniliową pianką

18 września 2012, dodał: beti27
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
  • 350g maki
  • 200g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 150 g śmietany
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • śliwki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • budyń waniliowy ( bez cukru)

Kruszonka:
  • 5 łyżek mąki
  • około 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru

Składniki na kruszonkę zagnieść i  odstawić do zamrażarki. Śliwki umyć, wypestkować. Margarynę zmiksować z  cukrem, dodać żółtka i śmietanę, cały czas miksując. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i masę dokładnie wymieszać.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierchu poukładać śliwki ( lekko wcisnąć do ciasta),białka ubić na sztywną pianę, jak już będą ubite dodać budyń waniliowy i cukier puder. Wyłożyć na śliwki i posypać schłodzoną kruszonką. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni.

file1347976671



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz