Kurczak w pysznym sosie z kurek
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1/2 kg filetu z kurczaka,
40 dag kurek,
cebula,
2 czubate łyżki mąki,
łyżeczka słodkiej papryki,
pół łyżeczki chilli,
pół łyżeczki przyprawy do kurczaka,
łyżeczka suszonej bazylii,
2 łyżki natki pietruszki,
sól, pieprz,
1/2 szkl. śmietany.
Mięso umyć, pokroić w kosteczkę, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę posiekać. Kurki oczyścić, umyć i gotować w osolonej wodzie ok. 8 min, na małym ogniu. W miseczce zmieszać mąkę, paprykę, bazylię, chilli i przyprawę do kurczaka. W mieszance obtaczać kawałki kurczaka, smażyć na oleju. Do mięsa dodać cebulę oraz oraz odsączone kurki. Podlać 1/2 szkl. wody. Dusić ok. 5 min na małym ogniu. Dodać posiekaną natkę, doprawić do smaku.