Chyba każda z Nas, robiła kiedyś przetwory. Chcemy mieć w zimie odrobinkę zapachu i smaku lata. Jednak nie zawsze wszystko wyjdzie po naszej myśli:( Oto garść porad, dzięki którym Twoje przetwory przetrzymają się przez całą zimę, a i smakować będą na pewno wybornie.
Rada 1
Musisz wybierać tylko warzywa które są w 100% zdrowe i nie uszkodzone. Inaczej twoja praca pójdzie na marne. Jeśli warzywa będą brudne, a słoik nie umyty, to zapewne wszystko po kilku dniach sfermentuje.
Rada 2
Jeśli przygotowujesz kwaszone ogórki, buraczki, pomidory itp. do słoików wrzuć kilka listków czarnej porzeczki. Zapewni to im świetny zapach.
Rada 3
Nie napełniaj do granic możliwości słoika z przetworem!!! Najlepiej będzie, gdy zostawisz 2-3 cm. wolnego miejsca od górnej krawędzi słoika. Nałóż wieczka i lekko je dokręć. Nie rób tego na siłę bo zniszczysz słoik!!!
Rada 4
Jeśli chodzi o pasteryzowanie, to jak wiadomo sprawa wygląda różnie. Jedne warzywa potrzebują dłuższej pasteryzacji inne krótszej. Jednak zawsze garnek w którym zagotowujemy słoiki, powinien mieć dno wyłożone np. ściereczką. Wstawiamy do niego słoiki, wlewamy zimną wodę do 3/4 wysokości słoja, przykrywamy garnek i podgrzewamy. Jeśli woda zacznie się gotować, to od tego momentu liczymy czas pasteryzacji.
Rada 5
Niektóre gospodynie, przygotowują również dynię w słoikach. Najlepiej będzie jeśli zakwasisz ją np. kwaskiem cytrynowym. Zalana wodą i solą w słojach straci witaminy!!!
Rada 6
Większość jarzyn przed zamrożeniem, musisz najpierw zblanszować (nie dotyczy cukinii, pomidorów, cebuli). Zanim umieścisz jarzynki w foliowych torebkach, musisz dobrze je osuszyć!!!
Własnoręcznie zrobione przetwory, są dla gospodyni okazją do pochwalenia się przed rodziną i oczywiście pysznym dodatkiem w zimne zimowe wieczory:) A więc do boju drogie Panie:)