Ryż z kurkami i szpinakiem

11 września 2012, dodał: jozefinach
Artykuł zewnętrzny

Skladniki

ryż 200 g

kurki 250 g

obgotowany szpinak 5 łyżek

czosnek 1 ząbek

masło klarowane 1,5 łyżki

śmietana 30% 100 ml

pieprz do smaku 2 szczypty

sól do smaku 5 szczypt

Przygotowanie

Ryż ugotować na sypko z odrobiną soli. Kurki dobrze oczyścić z  nieczystości. Na rozgrzanej patelni z masłem smażyć kurki tak długo, aż puszczą wodę i odparują 3/4 płynu. Następnie do grzybów dodać obgotowany szpinak i gotować, mieszając. Danie doprawić do smaku rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Całość ostudzić, dodać śmietanę i gotować mieszając. Całość gotować tak długo aby sos zgęstniał. Ryż wyłożyć na talerz i polać sosem.

file1347372487