Kotlety mielone z serem i recenzja sosów TARSMAK

10 września 2012, dodał: szpinakozerca
Artykuł zewnętrzny

file1347304710

Dziś zapraszam Was na typowy polski obiad – kotlety mielone z kiszonymi ogórkami :)
który mężczyzna tego nie lubi – mój dodatkowo z frytkami
ale w wersji lekko odmienionej, ponieważ z serem z środku
Składniki na 8 niedużych kotlecików
250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
pół cebuli
1 – 2 łyżki sosu musztardowo – paprykowego (opcjonalnie musztarda Dijon)
sól, pieprz
domowa przyprawa do mięs (zawiera paprykę ostrą, pomidory suszone itp) może być Wasza ulubiona przyprawa do mięs
2 małe jajka
pół czerstwej bułki namoczonej w wodzie i odciśniętej
kilka plasterków żółtego sera (u mnie gouda)
Mięso mieszamy z wszystkimi składnikami i w razie potrzeby, gdyby się nie kleiło dodajemy więcej bułki lub dosypujemy odrobinę bułki tartej.
Formujemy cieniutkie placuszki, na środek każdego kładziemy plasterek sera i składamy kotlecik na pół.
Zlepiamy brzegi i formujemy zgrabny kotlecik. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Ja podaję zazwyczaj bez dodatków lub z sosem czosnkowym – wersja lubego.
Do przygotowania kotlecików użyłam jednego z pozostałych sosów firmy TARSMAK
Sosy otrzymałam dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie
Sos musztardowo – paprykowy to połączenie ostrej musztardy z papryką chilli. Sos jest ostry i wyrazisty w smaku. Ma pomarańczową barwę i gęstą konsystencję.
Dla nas jest za ostry w smaku – połączenie ostrej musztardy i pikantnej papryki nie sprawdziło się w przypadku dań z kurczaka szaszłyki z kurczaka z tymiankiem, ani innych potraw. Jednak postanowiłam wypróbować go w innej roli, skoro na świeżo nie do końca się u nas sprawdził. I to był dobry pomysł.
Sos fantastycznie spisuje się za to jako dodatek do kotletów i marynat do mięs czerwonych. Tutaj jego ostrość pięknie się komponuje i podkreśla smak mięs.
Jeśli lubicie bardzo ostre i pikantne dodatki to sos przypadnie Wam do gustu.
Jako ostatni do testów otrzymałam SOS KANAPKOWY
Nie przepadam za sosami kanapkowymi – bo to zawsze dodatkowe kalorie. Jednak ten miło mnie zaskoczył. Jest delikatny, aksamitny i pyszny. Otrzymałąm wersję łagodną i faktycznie taka jest. Sosik świetnie urozmaica standardowe śniadaniowe kanapki i ma lekki posmak paprykowy.
Mogę go polecić z czystym sumieniem, jeśli szukacie majonezowego delikatnego sosu na kanapki.
Podsumowując wszystkie 3 sosy firma TARSMAK okazała się dla mnie miłym zaskoczeniem, sosy naprawdę są pyszne i do tego mają bardzo atrakcyjną cenę. Do czosnkowego na pewno powrócę i to niedługo – ponieważ jest na wykończeniu :D
Pozdrawiam cieplutko
Magda

szpinakożerca – Amatorka gotowania, eksperymentów w kuchni i pieczenia. Uwielbiam DIY, grube książki i nadawanie starym rzeczom nowego wyglądu, za pomocą choćby małej zmiany.
Prowadzi bloga: http://szpinakozerca.blogspot.com