Ziemniaczane łódeczki

6 września 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

6 dużych ziemniaków, 30 dag marchewek, 30 dag różyczek brokułu, 30 dag żółtej fasolki szparagowej, cebula, 30 dag kurek, 35 dag filetu z kurczaka, ząbek czosnku, olej, 1/2 l rosołu, sól, pieprz, 200 ml śmietany 12%, szczypta cukru, oregano.

Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach. Odcedzić. Marchewki oczyścić, pokroić w półplasterki, brokuł podzielić na różyczki. Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz oczyszczone kurki. Dusić ok. 3 min, czasem mieszając. Mięso zalać gorącym bulionem, dodać marchewkę i  brokuł, przykryć i dusić ok. 20 min. Śmietanę zahartować odrobiną soli, wymieszać z mięsnym sosem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i szczyptą cukru. Ziemniaki naciąć na krzyż, rozchylić, by utworzyły łódeczki i polać sosem.

Pasują zarówno na przystawkę jak i jako danie główne. Danie zawiera mnóstwo witamin.

file1346931965



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...