Pączki

26 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pracochłonne . Trudne do zrobienia . Ale jak już nabierze się drygu to jakoś idzie . A rodzina jak ich spróbuje nigdy nie sięgnie po kupne .

Czas : 3-4 godziny

Składniki :

1 kg mąki
25 dag masła
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
7 jajek
7 dag drożdży
35 łyżeczek konfitury
1 kg smalcu
Cukier puder , polewa czekoladowa lub lukier

Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami mleka , 1 łyżeczką cukru, ½ łyżeczki mąki . Zostawić , aż wyrosną . Dodać resztę ciepłego mleka i wlać do przesianej mąki . Dodać stopione masło i jajka . Wymieszać , aż ciasto stanie się matowe . Odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło . Konfiturę podgrzać by była gorąca . Z ciasta uformować wałek , Pokroić go na 35 części . Każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni i kłaść na nim 1 łyżeczkę konfitury . Zlepiać . Oprószyć mąką . Układać na wysypanej mąką stolnicy zlepieniem do dołu .. Smalec rozgrzać bardzo mocno w płaskim rondlu . Pączki smażyć po kilka sztuk pod przykryciem . Gdy spód się zarumieni odwrócić i dosmażyć drugą stronę już bez przykrycia . Wyjmować kładąc na papierowych ręcznikach kuchennych by odsączyć z tłuszczu . Posypać cukrem pudrem , polać polewą czekoladową lub polukrować .

Zamiast konfitury można kłaść do środka masę budyniową lub kremem.

nadesłane: Babciagramolka