Aromatyczny mintaj w przyprawach korzennych

6 września 2012, dodał: Maria Anna Brzegowy
Artykuł zewnętrzny

Będziecie potrzebować:

2 filety z mintaja
olej do smażenia
szczypiorek

Marynata:

2 łyżeczki soku z cytryny,
otarta skórka z całej cytryny
pół łyżeczki kolendry w ziarnach
szczypta mielonego imbiru
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta (opcjonalnie dwie) soli
szczypta cukru
3 ząbki czosnku

Wykonanie:

1) Marynata do ryby: czosnek siekamy drobniutko, kolendrę dokładnie rozgniatamy(najlepszy do tego byłby moździerz, ale z braku laku wystarczy też łyżka), mieszamy z resztą składników
2) Rybę kroimy na małe kawałki, obtaczamy w marynacie, wstawiamy do lodówki na 20 minut
3) Smażymy w głębokim oleju, po czym dokładnie odsączamy na papierowych ręcznikach
4) Podajemy z ryżem, posypaną drobno pokrojonym szczypiorkiem
Post powstał we współpracy z firmą Appetita i portalem Uroda i Zdrowie

file1346925615