Sernik na kruchym cieście z jagodami

31 sierpnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zwykły sernik na kruchym spodzie podany z konfiturą jagodową  najlepiej niskosłodzoną. Bardzo smaczny.

Czas : 2 godziny

Składniki :

Ciasto:

20 dag mąki
10 dag cukru
10 dag masła + masło do wysmarowania blaszki
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
bułka tarta do wysypania blaszki

Masa serowa :

½ kg sera mielonego ( dobry biały ser zmielić trzy razy lub gotowy sprawdzony mielony ser na sernik)
2 łyżki mąki ziemniaczanej ( lub ½ budyniu waniliowego )
1 szklanka cukru
3 jajka
6 łyżek masła
1 cukier waniliowy

1 słoik konfitury jagodowej ( domowej roboty lub kupnej – nie za słodkiej )

Zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.  Ubić pianę z białek. Do sera dodać kogel-mogel , pianę z białek, roztopione i przestudzone masło, mąkę ziemniaczaną. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyłożyć ciasto na blaszkę i podpiec przez 15 minut. Potem wyłożyć na ciasto masę serową i piec przez 30-40 minut .Wyjąć. Ostudzić. Konfiturę jagodową podgrzać lekko w garnuszku i ciepłą wyłożyć na ciasto. Zostawić aż konfitura ostygnie.

Ja dekoruję każdy kawałek pokrojonego sernika ozdobami z opłatka ( kwiatki itp. ) lub kleksem bitej śmietany.

Można też urozmaicić ciasto dzieląc je na 2 lub 3 części i na każdą wykładając inną konfiturę np. wiśniową, jagodową, truskawkową i pomarańczową. Będziemy wtedy mieć za jednym pieczeniem 4 różne serniki.