Gulasz wołowy z pieczarkami

12 listopada 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Jednogarnkowa odmiana gulaszu już z ziemniakami w środku . Syte .

Czas : ok 2 godzin

Składniki :

1 kg wołowiny gulaszowej
4 cebule
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
30 dag pieczarek
2 łyżki masła
oliwa do smażenia
pieprz mielony
papryka mielona słodka
sos sojowy
2 łyżki mąki
8 średniej wielkości ziemniaków

Wołowinę oczyścić z błon , pokroić w średniej grubości kostkę . Podsmażyć na gorącej oliwie na rumiano . Przełożyć do rondla . cebulę drobno usiekać i wrzucić do wołowiny .Zalać wodą tak by było jej jakieś 10 centymetrów ponad mięsem . Gotować na średnim ogniu ok. 1 godziny . Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki . Podsmażyć na maśle na rumiano . Paprykę pokroić w paseczki .Pieczarki i paprykę wrzucić do gulaszu . Dodać wody jeśli trzeba . Po 30 minutach dołożyć obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki . Dusić aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą , pieprzem , papryką mieloną , sosem sojowym . Zagotować . Z mąki zrobić rumianą zasmażkę i zagęścić gulasz dodając tyle zasmażki ile będzie trzeba by osiągnąć pożądaną gęstość . jeszcze raz zagotować i ostatecznie doprawić do smaku .
Podawać jako danie jednogarnkowe w miseczkach lub wydrążonych chlebkach . ( Chlebkom trzeba ściąć wierzchy, wydrążyć tak by nie uszkodzić skórki i zapiec w gorącym piekarniku przez ok. 15 minut razem z ściętymi denkami ).

nadesłane: Babciagramolka