Sos koperkowo-winogronowy do ryb
Artykuł zewnętrzny
Sos koperkowo-winogronowy do ryb
Delikatny sos do ryb gotowanych na parze, pieczonych w folii aluminiowej lub smażonych na maśle .
Czas : 20 minut
Składniki :
2 łyżki masła
1 łyżka oleju słonecznikowego
2 płaskie łyżki mąki
1 szklanka wywaru rybnego ( może być z kostki bulionowej rybnej )
1 szklanka słodkiej śmietanki
2 łyżki usiekanego koperku
15 winogron ( zielonych
szczypta białego mielonego pieprzu
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
W garnuszku podgrzać olej z masłem . Wsypać mąkę i dobrze rozmieszać . rozprowadzić wywarem rybnym i śmietanką . Dodać koper i przekrojone na połówki winogrona. Doprawić pieprzem i sokiem z cytryny ( jeśli trzeba to również odrobiną soli ).Dusić 5 minut.
Podawać do dań rybnych .
nadesłane: Babciagramolka