Spaghetti bolognese

17 sierpnia 2012, dodał: Magda111
Artykuł zewnętrzny
  • składniki na 4 porcje

1 opakowanie makaronu spaghetti

50 dkg mięsa mielonego indyczego

1 cebule

2 duże ząbki czosnku

oregano i bazylia (świeże lub suszone)

1 puszka pomidorów bez skórki

1 szklanka bulionu rosołowego

oliwa z oliwek do smażenia

sól i pieprz

  • przepis

Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę . Podsmażamy aż się zarumieni, dodajemy rozdrobnione mięso mielone i wyciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy. Następnie wszystko zalewamy bulionem rosołowym, dodajemy pomidory z puszki i dusimy. Dodajemy bazylię i oregano, doprawiamy pieprzem.

Makaron spaghetti gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Następnie odcedzamy.

  • warianty

gotowe spaghetti można  posypać startym  żółtym serem

file1345220268