zupa fasolowa biwakowa

25 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Szybka fasolówka na biwak

Czas : 40 minut

Składniki : 1 torebka Zupy fasolowej Knorra
1 cebula
4 ziemniaki
1 marchewka ( niekoniecznie )
1 łyżka oliwy ( smalcu, masła )
4 parówki ( lub inne kiełbaski )
1 słoik fasolko w sosie pomidorowym
1 łyżka majeranku
2 łyżki usiekanej zielonej pietruszki ( na biwaku można sobie darować )
1 litr wody

W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim pokrojoną drobno cebulę . gdy cebula zacznie się rumienić dodać pokrojone w plasterki parówki ( obrane z osłonek jeśli były sztuczne , lub kiełbasę ), chwilę smażyć , tak by parówki lekko się zarumieniły. Wlać wodę . Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ( lub słupki ) ziemniaki i marchewkę pokrojoną w bardzo cienkie plasterki. Gotować 25 minut. Dodać fasolkę z sosem , majeranek. Zagotować . Zupę z torebki rozrobić w ½ szklanki zimnej wody i wlać do garnka. Gotować mieszając przez 10 minut. Doprawić jeśli potrzeba pieprzem , majerankiem .Dobrze jest posypać usiekaną zieloną pietruszką . Ale nie będę się przy tym upierać . ( młodzież ma na zieleninę swoje zdanie ).
Z tej porcji wychodzi 2-3 porcje zależy od apetytu . Raczej 2 jeśli ma to być jednodaniowy posiłek . ( do tego pajda chleba ).

 

nadesłane: Babciagramolka