Sałatka caprese z włoską ciabattą
Artykuł zewnętrzny
Przepis został podyktowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Potrzebujesz:
- Ciabattę Włoską Specjalność Dan Cake
- 2 dojrzałe pomidory
- 250 g sera mozzarella
- kapary 1 łyżeczka
- 50 g suszonych pomidorów
- sól i pieprz – do smaku
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek lub zalewa z suszonych pomidorów
- kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie:
- Ciabattę wkładamy do piekarnika i opiekamy 20 minut w temperaturze 200 stopni
- Kroimy pomidory w półplasterki
- Tak samo kroimy ser mozzarella
- Układamy ser i pomidory na przemian na talerzu
- Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem
- Posypujemy kaparami i pociętymi w paseczki suszonymi pomidorami
- Całość polewamy zalewą z oliwy i octu balsamicznego
- Posypujemy bazylią
- Sałatkę serwujemy razem z odpieczoną Ciabattą Dan Cake, którą można pokroić lub – jak czynią to prawdziwi Włosi – porozrywać na kawałki.
Smacznego!