Dukanowska kwaśnica

30 lipca 2012, dodał: Aleex
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

• 2 wędzone udka kurczaka
• 70 dag kapusty kiszonej
• 1 cebula
• marchewka
• pietruszka
• kawałek pora
• kawałek selera
• sól, pieprz, ulubione przyprawy
• listek laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

1. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Włożyć do garnka. Dodać por, seler, ziele i listek.

2. Mięso kurczaka oddzielić od kości, podzielić na kawałki. Włożyć do garnka razem z kośćmi.

3. Cebulę pokroić w kostkę. Lekko zrumienić na suchej patelni. Dodać do garnka z resztą składników.

4. Składniki zupy zalać zimną wodą, doprawić. Zagotować.

5. Całość gotować około ½ godziny, aż do uzyskania aromatycznego wywaru.

6. Do zupy dołożyć kapustę kiszoną, można ją wcześniej posiekać. Jeśli zupa jest mało kwaśna, dolać sok z kapusty.

7. Kwaśnicę gotować do miękkości kapusty. Wyrzucić kości. Zupa ma być dość kwaśna, wyrazista w smaku.

8. Podawać gorącą.

Smacznego.

file1343685701