Produkty dozwolone i przeciwwskazane w chorobach nerek:
Do jadłospisu warto włączyć także sok z żurawiny! Żurawina doskonale leczy infekcje dolnych dróg moczowych. W latach dwudziestych XX w. odkryto, że mocz osób jedzących dużo żurawin ma bardziej kwaśny odczyn, czyli jest czystszy. Żurawina pobudza wytwarzanie kwasu hipurowego, okazało się, że ten kwas hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych, a nawet je niszczy. Wykazano też, że owoce żurawin uniemożliwiają przyleganie szkodliwych drobnoustrojów do komórek wyścielających drogi moczowe. Powodują to substancje fitohemiczne zwane proantocyjanidynami, występują one w soku żurawinowym. Żurawina skraca czas trwania infekcji dróg moczowych, łagodzi ból, pieczenie i swędzenie. Żurawina pomaga także usuwać przykry zapach rozkładającego moczu, powinny ją więc jeść osoby nie trzymające moczu.
Uwaga!
Osoby cierpiące na kamicę lub niewydolność nerek albo hemochromatozę (dziedziczną skłonność do odkładania żelaza) nie powinny zażywać więcej, niż 200mg witaminy C dziennie, gdyż wzmaga ona wchłanianie żelaza w organizmie.
Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk medyczny, spec. ds. zdrowia publicznego