Naleśniki z brzoskwiniami
Składniki:
2/3 szklanki mąki
2 jajka
0,5 szklanki mleka
1 kisiel brzoskwiniowy
3 łyżki oleju
4 ugotowane brzoskwinie
0,25 szklanki syropu z ugotowanych brzoskwiń
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli i cukru
20 dkg śmietankowego sera białego
1 łyżka masła
0,25 szklanki słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
Zrobić ciasto naleśnikowe z mleka, jajek, mąki, łyżki cukru, kisielu, 2 łyżek oleju, szczypty soli, proszku do pieczenia, zrobić ciasto naleśnikowe, Zmiksować biały ser z cukrem waniliowym i szczyptą cukru. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy. Wlewać na patelnię ciasto naleśnikowe, rozprowadzając je po niej ruchem obrotowym. Po usmażeniu kilku naleśników posmarować je serem, a następnie pokroić w kostkę dwie połówki brzoskwiń i posypać nimi ser. Zwinąć naleśniki w rulony, obciąć ich końce i przeciąć każdy naleśnik na pół.
W rondelku rozgrzać masło, rozetrzeć na miazgę trzy połówki brzoskwiń, wrzucić do masła i chwilę smażyć, po czym wsypać mąkę i wymieszać masę. Dodać śmietankę i syrop z brzoskwiń. Naleśniki polać tak przygotowanym sosem i udekorować pociętymi w kostkę brzoskwiniami.