Placuszki z bitą śmietaną i truskawkami
składniki:
200 g makaronu ryżowego
jajko
1,5 szklanki śmietany kremówki
5 łyżek cukru pudru
45 g masła
400 g truskawek
Śmietan-fix
polewa czekoladowa
Makaron ryżowy przygotować według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić i dobrze odsączyć na papierowym ręczniku. Rozkłócone jajko wymieszać z
łyżką kremówki i łyżką cukru pudru dodać do makaronu i wymieszać.
Niewielkie porcje masła rozpuścić na patelni. Z masy makaronowej uformować małe placuszki i smażyć na gorącym maśle z obu stron na
złoty kolor.
Każdy krążek odsączyć z tłuszczu, kładąc go na papierowym ręczniku.
Pozostałą śmietanę ubić z resztą cukru pudru i Śmietan -fixem
Truskawki opłukać usunąć szypułki i pokroić w plasterki. Placki (3 sztuki) przekładać bitą śmietaną i truskawkami. Wierz posmarować
również bitą śmietaną polać polewą czekoladową i udekorować truskawką. Odstawić do lodówki na 30 minut.