Moje Pieczarki
Artykuł zewnętrzny
1 jajko
2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
150 g masła lub margaryny
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
4 czubate łyżki cukru pudru
kilka kropli aromatu śmietankowego
kakao
pusta , sucha butelka po wodzie mineralnej
Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem i aromatem śmietankowym, wbić jajko i dalej ucierać na pulchną , masę. Obydwie mąki razem z sodą , dodać do masy , dobrze wymieszać. Nabierać łyżką ciasto , formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyścielonej pergaminem. Do małej miseczki wsypać kakao. Końcówkę butelki maczać w kakao i delikatnie wciskać w kulki z ciasta. Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni C.