Tort bezowy z malinami

18 lipca 2012,
dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Biszkopt: 4 jajka, 10 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 15 dag cukru, cukier waniliowy, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukry. Następnie dodawać żółtka i mąki zmieszane z proszkiem. Ciasto przelać na tortownicę o śr. 24cm. Piec ok. 25-30 min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 części.

Krem: 40 dag kremówki, 2 i 1/2 łyżki cukru, cukier waniliowy, 1 op. śmietan-fiksu, 25 dag malin (mogą być mrożone), 15 dag konfitury malinowej.

Kremówkę ubić z cukrami, pod koniec ubijania dodać śmietan-fiks. Wymieszać z malinami (mrożone rozmrozić!).

Ponadto: 10 dużych bez, 20 dag kremówki, 1 op. śmietan-fiksu.

Spód ciasta posmarować połową konfitury, wyłożyć połowę kremu. Na krem pokruszyć dwie bezy. Przykryć 2 blatem ciasta, posmarować resztą konfitury oraz resztą kremu. Ponownie pokruszyć 2 bezy. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Kremówkę ubić ze śmietan-fiksem. Posmarować wierzch i boki ciasta. Całość obsypać pokruszonymi bezami i dowolnie udekorować.

file1342631257



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.