Tort MOTYL II

22 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

    biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szkl cukru
    1 szkl mąki
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    Krem:
    1/2 l mleka
    cukier waniliowy
    5 żółtek
    szklanka cukru
    3 czubate łyżeczki mąki pszennej
    szczypta soli
    kostka masła
    ananasy w puszce

      WSPANIAŁY NA URODZINY DZIECKA…

      biszkopt:
      Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić i dodać do masy. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Piec w mocno nagrzanym piekarniku 20 minut.

      Krem:
      Mleko zagotować z cukrem waniliowym i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, mąką i solą, wymieszać z zimnym mlekiem. Wlać do garnka i mieszając zagotować. Wystudzić. Utrzeć masło i powoli dodawać budyń aż do końca.
      Biszkopt przekroić na pół, skropić sokiem z ananasów, przełożyć masą, na masę pokłaść pokrojone ananasy i przykryć drugą połową biszkoptu. Przełożone ciasto przekroić  na pół  i ułożyć bokami do siebie ( tak , aby przypominał skrzydła motyla). W środek między skrzydła włożyć banana pokropionego sokiem z cytryny. Wierzch i boki wysmarować pozostałym kremem. Dowolnie udekorować, mogą być owoce, czy cukierki lu żelki

      file1264184933