Lekki makaron z brokułami i pieczarkami (380kcal)

5 lipca 2012, dodał: jasmine
Artykuł zewnętrzny
Składniki (na 1 porcję)
  • 80g makaronu spaghetti z pszenicy durumfile1341498477
  • 5 różyczek brokuła
  • 2 małe pieczarki
  • pół cebulki (u mnie z dymki)
  • 40g oliwek (ok 15sztuk)
  • 1 duża łodyga selera z liśćmi
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • curry, pieprz, oregano, kilka listków bazylii
  • Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na oleju, dorzucić pokrojone w  plasterki pieczarki, poddusić je razem chwilkę. Makaron ugotować – najlepiej al dente, ja w tym samym garnku wstawiłam wkładkę do gotowania na parze i  lekko podgotowałam na niej podzielone na różyczki brokuły. Do cebuli i  pieczarek dodać ugotowany makaron, oliwki, brokuły, wymieszać i  doprawić. Na końcu, chwilkę przed zdjęciem z ognia, dorzucić drobno poszatkowaną łodygę i liście selera.
    Podałam z kiełkami fasolki mung, które akurat tego dniami urosły do pożądanej wielkości.
    Porcja 314g = 380kcal