Zupa z młodych liści rzodkiewki
Artykuł zewnętrzny
Liście rzodkiewki z reguły wyrzucamy . A nie słusznie . Młode listki rzodkiewki doskonale nadają się na wiosenną zupę lub jarzynkę .
Czas : 30 minut
Składniki :1 pęczek rzodkiewki
2 porcję makaronu ryżowego
½ litra bulionu drobiowego ( może być z kostki bulionowej )
1 łyżka masła
½ szklanki mleczka kokosowego
2 łyżeczki trawy cytrynowej
1 łyżka usiekanego kopru
Oberwać , umyć i drobno usiekać listki rzodkiewki . Same rzodkiewki utrzeć na tarce jarzynowej . Na maśle udusić liście i ½ utartej rzodkiewki . Zalać bulionem . Gotować 15 minut .Makaron zalać wrzątkiem , zostawić na 5 minut. Odcedzić , dodać do zupy . Wlać mleko kokosowe. Doprawić trawą cytrynową . Wsypać koper. Podawać posypaną resztą utartej rzodkiewki .
nadesłane: Babciagramolka