Fusilli z wiosenną nutą
Składniki:
– 200 g Międzybrodzkiego Makaronu 4-jajecznego Świderki,
– 1 świeży brokuł,
– 3 pomidory,
– mały słoiczek czarnych oliwek,
– 25 g żółtego sera w kostce (najlepiej wykorzystać żółty ser marmurkowy),
– 4 łyżki oliwy,
– 1 łyżka octu winnego,
– sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu tak, by nie był zbyt miękki. Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą.
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki oraz obgotować lekko tak, by się nie rozpadał. Pomidory pokroić w ósemki, czarne oliwki w plasterki, a żółty ser w kostkę 1×1 cm.
Makaron oraz warzywa włożyć do dużej miski. Z oliwy i octu przygotować sos winegret, przyprawiając go solą i pieprzem. Tak powstałym sosem polać składniki sałatki i całość wymieszać.
Bardziej wyrazistego smaku można nadać sałatce dodając do nie posiekany szczypiorek bądź pokrojone w małe kawałeczki marynowane papryczki chili.