Czy latem brać antybiotyki?

27 czerwca 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Sezon letni to nie tylko czas wzmożonej aktywności na świeżym powietrzu, to również okres, w którym zdarzają się spadki odporności, które kończą się chorobą. Gdy na zewnątrz słupki rtęci idą mocno w górę, my zamiast cieszyć się urokami słonecznej aury leczymy się antybiotykami. Walka z infekcjami wyczerpuje cały nasz organizm, który trzeba później skutecznie zregenerować.

Dlaczego chorujemy latem?

Do jednych z najczęstszych chorób pojawiających się latem zaliczamy: anginę, typowe przeziębienie, grypę, infekcje górnych dróg oddechowych, zatok, nieżyt nosa, zapalenie oskrzeli i płuc. Z kolei osoby, które podróżują często narażone są na zatrucia pokarmowe, popularnie zwane grypą jelitową. Pojawienie się większości infekcji – poza dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, na które mają wpływ warunki higieniczne – spowodowane jest czynnikami pogodowymi oraz naszymi niekoniecznie najlepszymi przyzwyczajeniami, tj. dużymi i nagłymi zmianami temperatur, wychodzeniem z klimatyzowanych pomieszczeń na upał, popijaniem lodów gorącymi napojami, kąpiele w zimnej wodzie przy silnym przegrzaniu organizmu. Wszystko to sprzyja obniżeniem odporności naszego organizmu oraz namnażaniem się bakterii i wirusów, które atakują nasz układ immunologiczny. Szczególnie podatne na wszelkiego rodzaju infekcje są dzieci, osoby starsze, a także ci z nas, którzy są permanentnie przemęczeni.

Zwalczyć i zregenerować

Walka z chorobą wyczerpuje cały organizm. Dlatego też warto go zregenerować, zwłaszcza kiedy braliśmy antybiotyki. Niekiedy zapominamy, że ich przyjmowanie zwalcza nie tylko drobnoustroje chorobotwórcze, ale również korzystną mikroflorę jelit. Może to skutkować dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, a także niedoborowi witamin. Dlatego też osłabionemu organizmowi przyda się odpowiednia dieta, której zadaniem jest uzupełnienie wszelkich braków. Jak podkreślają specjaliści w okresie rekonwalescencji istotna jest jakość przygotowywanych posiłków. Potrawy powinny zawierać duże ilości białka, węglowodanów, a także nienasyconych kwasów omega-3. Do diety warto wprowadzić duże ilości ryb, przetworów mlecznych, chude białe mięso, kaszę gryczaną oraz jaglaną. Orzechy oraz migdały możemy potraktować jako codzienną przekąskę. W sezonie letnim również natura dostarczy nam wielu witamin oraz mikroelementów. Spośród darów natury, które przyczynią się do zregenerowania naszego osłabionego organizmu warto wybrać aronię oraz czarną porzeczkę. Mają one wiele cennych składników, które odżywią oraz uodpornią nasz organizm po przebytej chorobie. Na rynku jest także wiele produktów, które bazują na tych owocach, na przykład ALFA NECTAR. Dzięki zawartości bogatych w witaminy wyciągów z aronii i czarnej porzeczki, preparat dostarcza odpowiednią dawkę substancji odżywczych. Co istotne, jest on szczególnie polecany po kuracji antybiotykami. Zawarte w owocach antyoksydanty wspomagają proces detoksykacji, minerały (jak np. potas) przyspieszają usuwanie metali ciężkich, a trzeci kluczowy składnik nektaru – miód – wpływa odżywczo i kojąco na organizm. ALFA NECTAR poprawia funkcjonowanie układu trawiennego i wydalniczego, poprawia również przemianę materii. Regularnie stosowany nawet po zakończeniu kuracji, wspomoże naturalne procesy wydalania szkodliwych substancji.


Więcej informacji na: www.alfanectar.eu