Rabarbarowy fool
Artykuł zewnętrzny
Jest to klasyczny brytyjski deser, moim zdaniem idealne połączenie kwaskowatego rabarbaru i słodkiej śmietanki.
Składniki na dwie spore porcje:
- ok. 150 ml śmietany kremówki (30%)
- ok. 250 g rabarbaru (najlepiej różowego*)
- 70 g cukru
- laska wanilii lub cynamon
Przygotowanie:
- W naczyniu żaroodpornym umieścić pokrojony i wymieszany z cukrem i wanilią (lub cynamonem) rabarbar. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 190oC (termoobieg). Piec ok. 45 minut, do miękkości.
- Po wyjęciu rabarbar odcedzić, a powstały sok w razie potrzeby zredukować na małym ogniu, aby uzyskać gęsty syrop. Rabarbar rozgnieść widelcem na puree. Wystudzić syrop (syropu nie studzimy w lodówce, bo może się skrystalizować) i schłodzić mus w lodówce.
- Śmietanę ubić, a następnie wlewać do niej syrop delikatnie mieszając.
- W pucharkach lub szklankach układać warstwowo śmietanę i mus, do wyczerpania składników.
* Jeśli nie mamy różowego rabarbaru można dodać kilka truskawek dla koloru.