to bardzo proste ciasto, które piekę od wielu lat i zawsze wychodzi :-)
składniki:
- 20 dkg miękkiego masła lub margaryny
 - 1 szkl. cukru + 3 łyżki
 - 1 op. cukru wanilinowego 16 g
 - 3 jajka
 - 2,5 szkl. mąki pszennej
 - szczypta soli
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
- 0,5 szkl. mleka + 3 łyżki
 - 1 łyżeczka aromatu do ciast – rumowego
 - 3 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego
 - 3-4 twarde gruszki
 - syrop do gruszek: 0,5 szkl. wody+0,5 szkl. cukru+sok z jednej cytryny
 - do formy: 1 łyżka masła + 2-3 łyżki tartej bułki
 
sposób przygotowania:
Formę w kształcie pierścienia (tortownicę z kominem) smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. W rondelku gotujemy syrop z wody, cukru i soku cytrynowego. Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Obgotowujemy ok. 3 min. w syropie, osączamy. Mięciutkie masło ucieramy mikserem z cukrem zw., szczyptą soli i cukrem wanilinowym, dodajemy po jednym jajku, cały czas ucieramy. Masa może wyglądać jakby się zważyła, ale nie należy się tym przejmować. Dosypujemy, stopniowo, przesianą mąkę i dodajemy 0,5 szkl. mleka oraz aromat. Ciasto ma mieć konsystencję gęstego musu. 2/3 ciasta wykładamy na dno formy. Układamy kawałki owoców. Do reszty ciasta dosypujemy kakao, 3 łyżki cukru i wlewamy 3 łyżki mleka, mieszamy dokładnie i wykładamy na gruszki, lekko rozsmarowując łyżką. Pieczemy ok. 50-60 min. 1 temp. 170 st. C. Z formy wyjmujemy po przestudzeniu. Wierzch można polać polewą czekoladową i posypać kruszonymi orzechami albo oprószyć cukrem pudrem.
        











