Jabłecznik
Artykuł zewnętrzny
Jabłecznik
Czas : 1 godzina
Składniki :4 szklanki mąki
3 szklanki cukru
1 kostka masła + masło do wysmarowania blachy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
½ szklanki kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
bułka tarta
1 litr musu jabłkowego
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Zagnieść ciasto z mąki , 1 szklanki cukru, ½ kostki masła, 3 łyżeczek proszku do pieczenia, jajek, śmietany, cukru waniliowego. Blachę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto na blachę . posypać grubo bułką tartą , by wsiąkał w nią sok z musu ( lub utartych jabłek ).Z 1 szklanki cukru i ½ kostki masła zrobić kruszonkę . Posypać mus . Piec w wygrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45-60 minut .
nadesłane: Babciagramolka