Sos boloński
taki sos możemy podać z makaronem spaghetti albo użyć do lasagne
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego (można też użyć wieprzowiny lub mięsa drobiowego)
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 2 cebule
- 2 nieduże marchewki
- kawałek selera korzeniowego albo 3 łodygi selera naciowego
- 6 dużych ząbków czosnku
- 2 łyżki suszonego oregano
- 2 łyżki posiekanych listków bazylii
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 0,5 kg dojrzałych pomidorów
- 1 słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego 30%
- ok. 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, siekamy. Marchew i selera obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i mieszając smażymy aż całkiem się zetnie. Rozdrabniamy większe grudki, kawałki. Dodajemy cebulę i czosnek, dalej smażymy mieszając aż cebulka się zeszkli. Następnie dodajemy marchewkę i seler, mieszamy, dusimy całość pod przykryciem ok. 10-15 min. Po tym czasie dodajemy pomidory, koncentrat, cukier, pieprz, połowę soli i wlewamy ok. 3 szkl. wody. Dusimy sos na malutkim ogniu ok. 2 godz. i dopiero wtedy dodajemy roztarte w dłoniach oregano, bazylię i ew. resztę soli. Sos boloński powinien się dusić długo, ale tylko leciutko bulgotać. Warzywa się rozpadną a całość zyska głęboki smak. Jeśli w trakcie duszenia stwierdzimy, że sos jest zbyt gęsty można dolać nieco wody. Jeśli mamy dobre, dojrzałe, mięsiste pomidory możemy dodać ich więcej i zrezygnować z koncentratu pomidorowego.