Tortilla z serem i roszponką

18 maja 2018, dodał: milady
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 4 sztuki tortilli pszennej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • pół ogórka
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros
  • pół paczki Sałaty Roszponka Fit&Easy
  • kawałek sera żółtego twardego

Składniki na sos czosnkowy:

  • Mały kubeczek śmietany 18%
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 ząbki czosnku (ewentualnie czosnek granulowany)

Sos czosnkowy:
Kubeczek śmietany wymieszać z 4 łyżkami majonezu dodać 4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę (ewentualnie czosnek granulowany ok.1 łyżeczki). Doprawić odrobiną pieprzu kolorowego.
Odłożyć do lodówki na pół godziny żeby się przegryzło.

W tym czasie przygotować resztę:

Pierś z kurczaka umyć, pokroić w cienkie paski. W miseczce wymieszać z przyprawą gyros. Odstawić do lodówki na 2 godziny (jeśli nie mamy czasu to nie odstawiać) usmażyć na patelni.
W miseczkach przygotować dodatki: cebulę czerwoną w piórka, kukurydze, sałatę, ser żółty starty, ogórka pokrojonego w plasterki, pomidorki koktajlowe przecięte na pół, usmażoną pierś.
Tortille podgrzać chwilę na suchej patelni. Rozłożyć na desce, małym kieliszkiem wycinać kółka dość gęsto. Na jedną stronę tortilli nałożyć dodatki wg uznania zaczynając od salaty i nakładać pozostałe dodatki, polać sosem czosnkowym i zawijać w rulon (sos można podawać  nie bezpośrednio ale obok). Z okienek powinna powychodzić lekko sałata, ale w całość dobrze się trzymają dodatki.

file1338924191