Muffiny z budyniem i truskawkami – pomysłowy deser

5 czerwca 2012, dodał: truskawwwka
Artykuł zewnętrzny

Sezon na truskawki rozpoczęty, a nam nadal dokuczają chłodne i deszczowe wieczory. Jak poradzić sobie z pogodą? Polecam doskonały przepis, który poprawi humor każdemu i znakomicie sprawdzi się w tym czasie.

Muffiny z budyniem ( czas przygotowania- około 35 minut)

Ciasto

Składniki mokre:

– szklanka mleka

-150g roztopionego masła lun margaryny

– 2 jajka

Składniki suche:

– 1,5 szklanki mąki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

-1 łyżeczka sody oczyszczonej

– szczypta soli

-3/4 szklanki cukru

Nadzienie

– 1 budyń waniliowy

-1,5 szklanki mleka

-2 łyżki cukru

Dodatkowo

– świeże truskawki

– bita śmietana w spreju

Przygotowanie

Budyń ugotować z wymienionych składników. Zaczekać aż zgęstnieje i wystygnie.

Masło roztopić i ostudzić, następnie dodać pozostałe składniki mokre. W osobnej misce wymieszać składniki suche. Kolejnym krokiem jest ręczne połączenie składników mokrych z suchymi w 1 misce.

Na dno foremek wlać ok. 1 cm ciasta, następnie łyżką nałożyć budyń i zakryć go resztą ciasta.

Muffinki pieczemy ok. 20-25min. w temp. 180 stopni.

Teraz pozostaje uż tylko obrać żwieże truskawki.

Upieczone ciastko najlepiej podawać na ciepło, udekorowanie bitą śmietaną i truskawkami. Delektujmy się deszczowymi wieczorami!