Krokiety z kapustą i grzybami
Składniki:
- FARSZ
- 1kg kapusty kiszonej
- słoik 0,7l grzybów suszonych
- 1 duża cebula + 3-4 łyżki oleju
- kilka śliwek suszonych
- po łyżeczce lubczyku, kminku
- 1 duży liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki mielonego pieprzu
- karmel z łyżki cukru
- NALEŚNIKI
- 1,5-2 szkl mąki pszennej [ile zabierze płyn]
- ok.1-1,5 szkl. wody i mleka [pół na pół]
- dwa jajka
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Grzyby zalać wrzątkiem, przykryć i zostawić do namoczenia na pół godziny. Kapustę drobno posiekać, śliwki pokroić w cienki paseczki, cebulę w kosteczkę. Namoczone grzyby posiekać. Farsz – Kapustę przełożyć do garnka, dodać śliwki, grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, zalać wodą spod grzybków i gotować do miękkości na małym ogniu. Cebulę zeszklić na oleju i dodać do kapusty. Małą patelnię rozgrzać i na suchą wsypać cukier, skarmelizować na ciemny brąz nie mieszając tylko poruszając patelnią, przelać do kapusty. Dodać lubczyk i kminek. Doprawić pieprzem, solić raczej nie trzeba – kapusta kiszona jest wystarczająco słona. Naleśniki – Roztrzepać w misce jajka z solą, olejem i zmieszaną wodą z mlekiem, powoli dosypywać mąkę cały czas mieszając aby nie było grudek. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę aby dojrzało a następnie smażyć naleśniki. Na każdym placku układać czubatą łyżkę farszu i zawijając w kopertę. Gotowe krokiety można panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej i smażyć na złoto, na oleju. Podawać jako samodzielne danie z dodatkiem np. czerwonego barszczu. Farsz zawsze robię 1-2 dni wcześniej [codziennie odgrzewając] żeby kapusta dobrze się przegryzła z grzybami i przyprawami. Karmel poprawia smak i kolor kapusty. Z tej ilości wychodzi ok. 20-25 krokietów.