Czy lubicie pieczone w piekarniku potrawy? Bo my bardzo! Po pierwsze – szybko, po drugie – mało pracochłonne, a po trzecie – przepysznie! Wiadomo jednak, że mięso, warzywa lub ryby, wymagają do pieczenia choć odrobinę tłuszczu, za czym, tak naprawdę, nie przypadamy, ale ostatnio przyszedł nam z pomocą Jan Niezbędny – ” przyjechał ” prosto do domu, za namową serwisu Uroda i Zdrowie, na którym są przeprowadzane liczne Akcje Testowania, nasza dobra wróżka, Pani Ewelinka machnęła różdżką i… Jan Niezbędny już od ponad miesiąca gości w naszym domu, a konkretniej, to jego Rękaw do pieczenia Dużych Porcji 4m oraz Torebki do pieczenia Ryb.
Z pewnością znacie markę Jan Niezbędny, a może nawet korzystacie z ich produktów?
Marka jest niekwestionowanym liderem na rynku wśród produktów domowego użytku. Wielokrotnie była doceniana przez konsumentów, otrzymując nagrody takie jak: Laur Konsumenta (w 2011 już po raz siódmy), Odkrycie Roku, Eko Laur, a także wyróżnienie – Marka Wysokiej Reputacji.
Marka Jan Niezbędny została też nagrodzona tytułem „Dobry Produkt 2011 – Wybór Konsumentów”. Wyróżnienie to jest przyznawane na podstawie ogólnopolskiego badania postaw i preferencji konsumenckich. Trafia do marek, które podobnie jak ich produkty, darzone są największym zaufaniem i cenione są za wysoką jakość. A także otrzymali prestiżowy tytuł – „Superbrand 2012”!
To bardzo ważne i cenne wyróżnienia – o ich przyznaniu decydują zarówno konsumenci, jak i eksperci w dziedzinie marketingu.
My Jana Niezbędnego znamy i cenimy, często kupujemy produkty tej marki ze względu na wysoką jakość, co cenimy.
Do testowania przyjechały dwa produkty wyżej wymienione, oto pierwszy z nich Rękaw do pieczenia 4m.
Opis producenta
Do pieczenia mięs i warzyw proponujemy Państwu rękawy do pieczenia Jana Niezbędnego.
Przy zastosowaniu tych produktów pieczone potrawy nie wymagają dodatku tłuszczu – pieką się we własnym sosie, dzięki czemu przygotowywane dania są niskokaloryczne. Potrawy zachowują swój naturalny aromat oraz nie tracą substancji odżywczych. Szczelne opakowanie zapobiega przedostawaniu się zapachów przygotowywanych potraw na zewnątrz.
Długość rękawa: 4 m.
Szerokość rękawa: 35 cm.
Z dołączonymi klipsami służącymi do zamknięcia.
Wytrzymałość termiczna: do 225° C.
Rękaw do pieczenia Jana Niezbędnego:
- sprawia, że pieczone potrawy nie przypalają się i nie brudzą piekarnika czy kuchenki mikrofalowej
- używając go nie trzeba szorować brytfanny lub blachy – po prostu wyrzuca się zużyty rękaw do kosza
- rękaw do pieczenia jest wyjątkowo szeroki, co pozwala na wygodne przygotowanie pieczeni nawet z dużych porcji mięsa.
Rękaw Jan Niezbędny jest zapakowany w tekturowe, barwne pudełko, na którym zamieszczone są wszystkie niezbędne informacje, dodatkowo ilustrowane, dotyczące sposobu użycia oraz ” Dobre Rady ” przydatne każdemu. Wewnątrz kryje się rolka z rękawem, który faktycznie jest bardzo duży, bez problemu możemy w nim upiec bardzo duży kawałek mięsa lub dużą porcję warzyw. Dołączone klipsy ułatwiają zamykanie rękawa, dzięki temu są one wygodne i bardzo łatwe w użyciu. Nie omieszkaliśmy sprawdzić jak się spisują w praktyce…
Na niedzielny obiad zaprosiliśmy rodzinę, więc była to idealna okazja do upieczenia wielkiego kawałka mięsa.
Pieczeń Czosnkowa
W ostrych smakach gustujemy, uwielbiamy pieczeń pełną aromatu i smaku czosnku, ale przy ” zwykłym ” pieczeniu czosnek przypala się, po przez co staje się gorzki, więc często wkładaliśmy je w otwory robione ostrym nożem w mięsie, co też zajmowało trochę czasu, a z pomocą rękawa – raz, dwa i gotowe!
Składniki:
- 4 kg łopatki wieprzowej
- 1 łyż. ostrej mielonej papryki
- 3 łyż. słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżecz. tymianku
- 1 łyżecz. rozmarynu
- 5 szt. ząbków czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ostrą i słodką mielone papryki wymieszać, dodać zioła, sól i pieprz do smaku, powstałą mieszanką dokładnie natrzeć umyte i osuszone mięso, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 – 2 godziny.
Piekarnik nagrzać na 200 C, mięso włożyć do odpowiedniej wielkości odciętego rękawa, posypać pokrojonym w plasterki czosnkiem, zamnąć rękaw z obydwu stron za pomocą klipsów, pamiętając, aby w środku rękawa było jak najwięcej powietrza, nakłuć w 2 – 3 miejscach, wyłożyć na brytfannę i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po 20 min., zmniejszyć temperaturę na 180C piec ok. 1,5 godziny.
Pod koniec pieczenia, rozciąć wzdłuż, po środku, rękaw i przypiec mięso z góry, ale to niekonieczne.
No i mamy wspaniałą, soczystą pieczeń, która upiekła się bez dodatku tłuszczu, a prócz tego zachowała swój aromat, powstały w trakcie pieczenia sos doskonale nadaje się do polania ziemniaczków lub makaronu, mówimy Wam, coś wspaniałego! I czosnek nie przypalony i smak pieczeni głęboki, doskonały!
Rękaw do pieczenia Dużych Porcji zdał swój egzamin – piekarnik czysty, brytfanna też, wystarczy wyłożyć mięso z sosem na półmisek, a worek wrzucić do kosza, i posprzątano – czysta przyjemność i wygoda!
Cena – ok. 8,45 zł / 4m
Kolejny produkt do testowania, to Torebki do pieczenia Ryb, co za wspaniały pomysł!
Opis producenta
Specjalny kształt torebek (podłużne 20×60 cm) sprawia, że są one idealne do pieczenia ryb.
Rybę można upiec w torebce bez dodatku tłuszczu, dzięki czemu będzie niskokaloryczna, lub przed włożeniem do torebki skropić ją oliwą lub olejem; w obydwu przypadkach będzie soczysta i aromatyczna. Pieczenie w torebkach uchroni piekarnik przed pobrudzeniem, nie trzeba także szorować brytfanny.
Torebki do pieczenia ryb Jana Niezbędnego:
- sprawia, że pieczone potrawy nie przypalają się i nie brudzą piekarnika czy kuchenki mikrofalowej
- używając je nie trzeba szorować brytfanny lub blachy – po prostu wyrzuca się zużytą torebkę do kosza
Opinia
Torebki są zapakowane w tekturową kopertę, tak możemy to nazwać, która zawiera wszystkie niezbędne informacje oraz ilustracje i opis sposobu użycia krok po kroku, prócz tego, oczywiście, ” Dobre Rady ” od Jana Niezbędnego, które ułatwiają używanie.
Opakowanie zawiera 5 torebek podłużnych o szerokości 20 cm i długości 60 cm, dzięki takim rozmiarom bez problemu można w nich upiec nawet dużą rybę! Po wyjęciu torebki opakowanie zamykamy i przechowujemy do kolejnego użycia – czysta wygoda! Do torebek, w opakowaniu, dołączone są klipsy, dzięki którym szczelne zamknięcie torebki jest na prawdę łatwe.
My jednak postanowiliśmy sprawdzić ” działanie ” torebek nie na rybie, bo też ciężko z jej zakupem w naszej okolicy, lecz na krewetkach, które uwielbiamy! A więc zaczynamy!
Pieczone Krewetki Winne
Krewetki smakują wyśmienicie, bardzo szybko przygotowują się, a dzięki torebce do pieczenia, nabierają rewelacyjnego smaku i aromatu, bo są pieczone w własnym sosie, dodatek wina podkreśla smak i dodaje szlachetności potrawie – szybko i bardzo smacznie!
Składniki:
- 1 kg krewetek tygrysich w pancerzykach
- 100 g masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 szt. pęczek pietruszki
- 1 łyż. imbiru w proszku
- 4 szt. plasterki cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krewetki opłukać, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem, imbirem. Pietruszkę pokroić drobno, zostawiając kilka listków do ozdoby, dodać do krewetek, delikatnie wymieszać, dodać pokrojone w kostkę masło, delikatnie, za pomocą łyżki włożyć krewetki do środka rękawa, wlać wino, zamknąć za pomocą klipsy zostawiając w środku jak najwięcej powietrza, i wyłożyć na brytfannę. Nakłuć torebkę w 2 – 3 miejscach.
Piekarnik nagrzać na 180 C, do rozgrzanego piekarnika wstawić krewetki – piec 20 min.
Przy pieczeniu ryb, jeśli lubicie chrupiącą skórkę, warto rozciąć worek pod koniec pieczenia, aby ryba zarumieniła się, jednak przy krewetkach lepiej tego nie stosować, my zostaliśmy przy wariancie z nakłuciami – krewetki upieczone :-)
Rozcinamy torebkę, a z niej uwalnia się wspaniały aromat krewetek, pietruszki i wina, w trakcie pieczenia powstał smakowity sos, doprawiony pikantnym imbirem – tylko jeszcze kilka plasterków cytryny, świeża natka pietruszki i można podawać.
Smakują wyśmienicie! Worki zdają egzamin perfekcyjnie, ponieważ danie jest przyrządzone idealnie, piekarnik czysty i bez zbędnych zapachów, wystarczy wyłożyć potrawę na talerz, a torebkę wyrzucić do kosza – czyż to nie wspaniałe! Polecamy!
Cena – 4, 50 zł / 5 szt.
Podsumowanie
Jeśli lubicie smaczne potrawy pełne smaku i aromatu. Jeśli lubicie przyrządzać niskokaloryczne dania i cenicie sobie wygodę oraz czas spędzony w kuchni, to Rękaw do pieczenia oraz Torebki do pieczenia Ryb z pewnością przypadną Wam do gustu. Nam spodobało się ich używanie, i tak już zostanie :-)
A Wam życzymy smacznego!!!
Testowała:
Dobika – Blog zakładam wspólnie z mężem,bo prócz miłości łączą nas wspólne pasje i właśnie jedną z nich jest gotowanie.Uwielbiamy wspólnie gotować,osobno też ;-)Próbować nowości i eksperymentować w kuchni,bo czasami warto być wirtuozem i bardziej polegać się na gust,niżeli twardo trzymać się przepisów – eksperymenty nasze są …pyszne! Wspaniałe potrawy doprawione szczyptą miłości,szczyptą pozytywnego nastawienia, szczyptą radości – smakują wyśmienicie!!! Zapraszamy do naszej Quchni;-) Będziemy tu gotować i rozmawiać o wszystkim (nick: dobika)
Prowadzi bloga: http://qulinarnepasje.blogspot.com/