Babeczki marchwianeczki
delikatne, puszyste, pachnące…
Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej tortowej
- 3/4 szkl. cukru kryształu
- 2 jajka
- 1,5 szklanki drobniutko startej marchwi (to m/w 2 duuuże marchewki)
- 0,5 szkl. oleju słonecznikowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 szkl. drobnych rodzynek
- skórka otarta z całej pomarańczy lub dużej cytryny
- lukier z 1/2 szkl. cukru pudru i soku z połowy cytryny + ew. posiekana grubo skórka z połowy cytryny lub pomarańczy
- do foremek: 3-4 łyżki roztopionego masła + kilka łyżek bułki tartej
Sposób przygotowania:
Foremki smarujemy masłem za pomocą pędzelka i obsypujemy bułką tartą. Rodzynki zalewamy szlanką wrzątku i odstawiamy na 30 min., osączamy i obtaczamy w 1-2 łyżkach mąki. Jajka ubijamy z cukrem aż masa będzie puszysta i prawie biała. Mąkę przesiewamy razem z solą i cynamonem. Stopniowo dosypujemy ją do masy jajecznej i dolewamy olej. Następnie dodajemy marchewkę, skórkę, rodzynki i sodę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Do każdej foremki nakładamy porcję ciasta tak do 4/5 wysokości, ustawiamy wszystkie na blachę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15 min. w temp. 170 st. C.. Babeczki możemy wyjąć z foremek jeszcze ciepłe i polukrować oraz posypać startą skórką cytrynową lub pomarańczową. Z podanej ilości składników zrobimy 20-25 małych babeczek. Pamiętajmy aby cytrusy, przed starciem skórki, dobrze wyszorować i sparzyć.