Szparagi w cieście ziemniaczanym z ananasem
Artykuł zewnętrzny
2 większe ziemniaki
pęczek szparagów
ananas w zalewie w kawałkach
1 jajko
łyżka mąki
sól
pieprz
cebula
pomidor
koperek zielony
Szparagi (czubki długości do 7 cm) ugotować z odrobiną soli i cukru. Resztę można wykorzystać do innej potrawy np. zupy.
Ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać jajko, mąkę, sól i pieprz.
Wymieszać. Ananasa odsączyć z syropu. Włożyć na patelnię cztery porcje masy ziemniaczanej, na to ułożyć po 4 szparagi i kilka kawałków ananasa. Przykryć nie dużą ilością masy ziemniaczanej. Zostawić na bardzo wolnym ogniu i przykryć pokrywką aby powoli doszło a nie przypaliło się. Wyłożyć na talerz, posypać koperkiem, podawać z pomidorem i cebulką drobno pokrojoną, solą i pieprzem