Żeberka w kapuście

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Żeberka w kapuście

Czas : 2 godziny

Składniki :

60 dag kiszonej kapusty
1 kg żeberek wieprzowych
2 duże cebule
3 łyżki smalcu ( lub oleju do smażenia )
sól
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka papryki mielonej ( słodkiej )
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżeczka mielonego jałowca
2 łyżki oleju
4 ziela angielskie
2 liście laurowe

Żeberka pokroić na porcje. Wymieszać sos sojowy, 2 łyżki oleju, paprykę mieloną , Pieprz , jałowiec, majeranek .Natrzeć pastą żeberka i zostawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na rumiano z obu stron żeberka . Przełożyć do rondla .Na patelnię wlać trochę wody i zagotować – przelać do rondla. Dołożyć pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie, liście laurowe. Zalać wodą tak by zakryła mięso i dusić 1 godzinę . Po 30 minutach kapustę kiszona zalać wodą i dusić . Wyjąć żeberka z sosu .Wyluzować kości. Sos przelać do kapusty , włożyć do niej żeberka i dusić jeszcze 30 minut tak by kapusta przeszła smakiem mięsa , a sos odparował ( kapusta ma mieć gęstość bigosu ).Układać na półmisku kapustę , na wierzchu żeberka .Podawać z kluskami drożdżowymi na parze, knedlem ziemniaczanym , kopytkami lub po prostu z ziemniakami.

 

nadesłane: Babciagramolka