Trzyfunkcyjny opiekacz, gofrownica, grill Venga SWM1 3w1 – test blogerki
Około miesiąca temu dostałam od sklepu NietylkoAGD.pl za pośrednictwem portalu www.urodaizdrowie.pl urządzenie do przetestowania i wyrażenia o nim swojej opinii.
Przez ten miesiąc intensywnie urządzenie męczyłam, nie tylko zresztą ja bo również moja rodzina i i mam już trochę przemyśleń na jego temat, które przedstawiam poniżej.
Opis:
Trzyfunkcyjny opiekacz, gofrownica, grill Venga SWM1 3w1
3 wymienne płyty grzewcze
– płyta do przygotowania kanapek typu sandwich
– płyta do grilla
– płyta do pieczenia gofrów
• moc 750W
• zasilanie 230V/50Hz
Wygląd:
Opiekacz jest koloru czarnego z wykończeniem ze stali szlachetnej, które akurat mi się podoba, choć jest mało funkcjonalne bo znać każde dotknięcie palcem.
Zatrzask zamykający opiekacz wygląda dość solidnie i przez miesiąc użytkowania niż złego się z nim nie działo. Nie pękł, nie wyłamał się, jak zdarzało się to we wcześniejszych maszynach, których używałam.
Podczas pracy urządzenia, uchwyty oraz zatrzask nie nagrzewają się co jest plusem, natomiast sama obudowa już się nagrzewa dosyć mocno, co jest chyba cechą charakterystyczną opiekaczy, jednak trzeba je trzymać z daleka szczególnie od dzieci w momencie opiekania i po nim aż opiekacz ostygnie.
Opiekacz podobnie jak inne posiada lampkę informującą o włączonym zasilaniu oraz o nagrzaniu się urządzenia i jego gotowości do pracy. Niestety nie zawiera regulacji mocy nagrzewania.
Posiada antypoślizgowe gumowe nóżki – dla mnie to zaleta we wszelkich AGD
Działanie:
Opiekacz ma 3 wymienne płyty grzewcze.
Pierwszą z nich jest płyta w „trójkąty” do opiekania kanapek. Drugą płyta w kratkę do pieczenia gofrów. Trzecia płyta w prążki tzw grillowa. Ta bardzo przypadła mi do gustu, bo grilluje się na niej szybciej niż na patelni grillowej (opieka od razu z obu stron) – często wykorzystuję ją do nadawania ciekawego wyglądu warzywom zanim wrzucę je do sałatki, lubię też piec na niej quesadille.
Podoba mi się rozwiązanie 3w1, po pierwsze dlatego, że to oszczędność miejsca – zamiast 3 urządzeń nawet w takiej małej wersji – mamy jedno.
Podoba mi się rozwiązanie z wyjmowanymi płytami, bo to bardzo ułatwia mycie ich i utrzymanie całej maszyny w czystości.
Płyty pokryte są powłoką nieprzywierającą, producent nie podaje jednak informacji jaki to typ powłoki. Czy jest wytrzymała? Trudno powiedzieć, po miesiącu używania nie mam zarzutów.
Wadą działania dla mnie jest zbyt mała moc maszyny a przez to mała efektywność pracy. Nie przeszkadza to przy płytach kanapkowych czy grillowych, ale już pieczenie gofrów jest mocno czasochłonne by wyszły zarumienione i chrupiące.
Podsumowując:
Zalety:
+ prosta obsługa,
+ łatwy w utrzymaniu czystości,
+ wygląd,
+ funkcjonalność
Wady:
– obudowa mocno się nagrzewa,
– wolno piecze
Zapraszam na gofry przygotowane w opiekaczu http://smakuje.blox.pl/2012/05/Gofry-8211-przepis-film.html
Prowadzę bloga http://smakuje.blox.pl
Testowała:
Dorota – jestem autorką bloga http://smakuje.blox.pl. Kuchnia i wszystko co z tym związane to moja pasja, jedna z wielu. Gotując opieram się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie” Jak każda kobieta uwielbiam też kosmetyki i modę. Lubię śledzić nowości i trendy. Mam małą córeczkę. (nick: dorota20w)