Pyszne desery w 5 minut!

4 października 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Deser z kiwi i serka homogenizowanego

Składniki:

  • 2 serki homogenizowane waniliowe
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 2 dojrzałe kiwi
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • rurki wafelkowe, wafelki – co tam akurat jest do przybrania

Kiwi obrać, usunąć twardy środek i rozgnieść na papkę, zmieszać z miodem. Serki homogenizowane doprawić dodatkowo ekstraktem waniliowym  niekoniecznie, ale ja lubię  zdecydowany aromat wanilii. Ułożyć w pucharkach serki, na miazgę z kiwi. Udekorować wafelkami.

file1285515786

Deser z kaszki i nektarynek

Takie gotowanie dwa w jednym. Zrobiło mi się za dużo kaszy manny na mleku na śniadanie. Postanowiłam ją użyć do deseru.

Czas: 30 minut

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru + 2 łyżki cukru
  • 5 łyżeczek kaszy manny
  • 1/2 litra wody
  • 4 nektarynki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub 1 kisiel brzoskwiniowy)

Ugotować na gęsto kaszę mannę – na mleku z masłem , szczyptą soli i 2 łyżkami cukru (mannę rozrobić z odrobiną zimnej wody w wlać na gotujące mleko). Przelać kaszę w pucharki (ma zajmować 1/3 objętości).

Nektarynki wypestkować i pokroić w kawałki. Zalać wodą ( 1,5 szklanki ), osłodzić i gotować 5 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z 1/2 szklanki wody i wlać do gotujących się owoców. Mieszając gotować na małym gazie aż kisiel zgęstnieje. Można dodać kilka kropli barwnika spożywczego- oranżowego jeśli używamy mąkę ziemniaczaną, a nie kisiel.

Wylać do czarek na kaszę mannę. Zostawić do ostygnięcia. Udekorować.

file1285445819

Czekoladowy deser ze słodką śmietankę

Jako że desery lubię czekoladowe, z czekoladą najlepiej z polewą czekoladową, to ten jest dla mnie akurat.

Czas: 5 minut

Składniki:

  • 3 czekolady pełne (nie nadziewane)
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%

Czekolady połamać na kostki i zamrozić. Zmiksować na pył czekoladowy .Pod koniec miksowania dolać śmietankę. Nałożyć do pucharków i udekorować.

file1285442651

Kruche babeczki z budyniem

Czas: 30 minut

Składniki:

  • 10 dag kruchych ciasteczek  kakaowych
  • 5 dag masła + masło do wysmarowania foremek (1 łyżeczka)+ 1 łyżka do masy budyniowej
  • 4 łyżeczki bułki tartej do wysypania foremek
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy (mały tzn. taki na pól litra mleka)

Utrzeć ciasteczka z masłem. Foremki do tartinek (6 o średnicy 10 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Masę z ciasteczek podzielić na 4 części i wyłożyć nią spody i boki  foremek do tartinek (takich o średnicy ok 10 cm).

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 * C. Wstawić foremki i piec 40 minut. Wyjąć. Ostudzić.

Zagotować mleko (po odlaniu 1/2 szklanki) z 1 łyżką masła i cukrem. Rozrobić budyń z pozostałym mlekiem i ugotować gęsty budyń. Przestudzić. Nałożyć porcje masy budyniowej na kruche babeczki – obłożyć owocami, kawałkami czekolady i co tam kto lubi.

Oczywiście przed podaniem wyjąć babeczki z foremek- u mnie musiałam fotografować ciepłe w foremkach, bo inaczej by do zdjęcia nie doczekały.

file1285438314

Więcej przepisów znajdziesz TUTAJ
 

Masz jeszcze mniej czasu? Spróbuj gotowych deserów dr Oetkera:

 

Desery Świata: Tiramisu, Stracciatella, Mousse Czekoladowy – nowa, niezwykle pyszna seria deserów premium Dr. Oetkera
W listopadzie gama produktów Dr. Oetkera wzbogacona została o trzy nowe desery inspirowane kuchnią świata.

Niespodziewana wizyta gości, święta rodzinne, czy ochota na coś wyjątkowego, to okazje w których doskonale sprawdzą się nowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu Desery Premium.
Dr. Oetker poprzez lubiane Tiramisu, delikatną Stracciatellę i pyszny czekoladowy Mousse, zaprasza w wyjątkową podróż kulinarną ze smakami, które docenił cały świat.

Tiramisu – lubiany i niezwykle popularny włoski deser w nowej formie. Pyszny i delikatny krem, przełożony warstwą biszkoptów nasączonych kawą uwiedzie smakiem każdego. Idealnie nadaje się do spotkań przy kawie i uroczystości rodzinnych.

Mousse Czekoladowy – francuski deser w formie smacznego, puszystego i przyjemnie czekoladowego kremu, ułożonego na delikatnych biszkoptach. Najefektowniej prezentuje się w szklanych pucharkach lub filiżankach. Polecany dla wszystkich uwielbiających czekoladowe smaki.

Stracciatella – pyszny włoski deser składający się z delikatnej śmietankowej masy z kawałkami czekolady. Szczególnie lubiany przez dzieci ze względu na smak przypominający lody. Wyśmienity niezależnie od pory roku.

Nowe Desery Świata Dr. Oetkera to wyjątkowo prosty sposób na przygotowanie pysznych słodkości dla rodziny i bliskich. Aby otrzymać elegancki deser wystarczy tylko zawartość torebki zmiksować z 250 ml zimnego mleka, ułożyć na biszkoptach namoczonych w kawie lub mleku i mocno schłodzić. Jedno opakowanie produktu wystarcza na aż 4-5 porcji.

Desery Premium Dr. Oetkera będą dostępne w sprzedaży od połowy listopada, w cenie od 1,80 do 2,16 zł.

www.oetker.pl